Implantul dentar si infectiile" /> Implantul dentar si infectiile
Menu

Implantul dentar si infectiile

July 22, 2015

 

Implanturile dentare au devenit din ce în ce mai frecvente folosite in intreaga lume ca un mod de a manageria pierderea dintiilor si de a imbunatatii calitatea vietii, deoarece beneficiile aduse de aceasta procedura nu sunt putine.

Una din cauzele popularitatii care precede aceasta procedura este rata succesului foarte ridicata. Acest lucru este putin surprinzator pentru specialisti, avand in vedere ca procedura chirurgicala nu are loc intr-un mediu complet steril, precum o sala de operatii complet echipata.

Acest articol va analiza cauzele potentiale ale esecului procedurii precum si factorii ce pot duce la infectii sau complicatii. Motivul pentru care aceste lucruri trebuie luate in considerare este deoarece nu exista tratamente standardizate pentru combaterea infectiilor post-procedura si singura solutie ramane de cele mai multe ori, eliminarea implantului.

Domeniul stomatologic este intr-o continua cautare de solutii care sa previna acest deznodamant negativ si pentru a trata preventiv orice cauza ce poate duce la nevoia eliminarii implanturilor.

Implanturile dentare sunt predominant plasate cu ajutorul anesteziilor locale in facilitati comune precum un cabin dentar, deoarece, in ciuda faptului ca este o procedura chirurgicala, nu exista restrictii legislative care sa dicteze mediul in care operatie trebuie sa se desfasoare.

Rata sucesului de 90% - 95% demonstreaza ca acest fapt nu afecteaza reusita operatiilor si nu este o cauza directa a complicatiilor. Esecul este determinat deci ca fiind cauza directa a caracterului inadecvat al gazdei in a creea si mentine conexiunea dintre tesutul osos si suprafata de titan al implantului.

Cele mai dese motive pentru care infectiile apar la nivelul tesutului moale au fost identificate de specialisti ca fiind:

  • Reziduri materiale provocate de sudura

  • Amplasarea incorecta a suruburilor

  • Reliefarea implanturilor

  • Trauma protezelor dentare inadecvate din trecut

  • Frictiunea cauzata de conflictul cu alti dinti

  • Aparitia unei bacterii orale

Numeroase studii sunt in cautarea cauzelor ce provoaca complicatiile, cu scopul de a le preveni sau trata in timp, astfel incat este prezis faptul ca rata succesului operatie va creste considerabil.

Pentru a reduce riscul contaminarii microbiene au fost postulate mai multe cursuri de actiune precum clatirea gurii (inainte si dupa operatie) folosind clorhexidina. Acest lucru a fost demosntrat ca avand rezultate mai bune in comparatie cu folosirea antibioticelor.

Folosirea antibioticelor in timpul regimentului de implant ramane un subiect controversat. Pareriile oamenilor de stiints sunt impartine, unele studii aratand ca folosirea a 2 grame de amoxicilina inainte de impantare reduce riscul unui esec timpuriu, dar fara statisici exacte care sa demonstreze acest fapt.

Tratarea infectiilor existente este combatuta prin diverse metode, dar deseori scoaterea implantului este recomandata atunci cand atibioticele esueaza.

In concluzie, implanturiile dentare sunt o procedura din ce in ce mai des intalnita in cabinetele dentare din intreaga lume, iar rata reusitelor est impresionata.

Totusi, exista cateva exceptii de la regula si acelea sunt situatiile cand infectiile post-operatorii apar deoarece sunt cauzate, de cele mai multe ori, de micro-organisme sau de incompatibilitatea gazdei cu placa de titan introdusa.

Dar in timp ce acest domeniu avanseaza si se perfectioneaza, se cauta activ metode de combatere a nereusitelor, si solutii pentru tratarea infectiilor cunoscute.

 

 

Go Back

Comment

Blog Search

Blog Archive

Comments

There are currently no blog comments.